Sajtóközlemény – „ORANDO ET LABORANDO”– Imádkozva és dolgozva

Sajtóközlemény

Cím:
ORANDO ET LABORANDO”– Imádkozva és dolgozva

Támogató a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretén belül „Egyházi kulturális örökség turisztikai fejlesztése” tárgyú felhívást tett közzé, melyre a Tiszántúli Református Egyházkerület 2016.09.16. napon támogatási kérelmet nyújtott be, amelyet GINOP-7.1.4-16-2016-00014 azonosító számon regisztráltak. Támogató 2017.06.13. napon kelt támogatási döntése szerint Kedvezményezett 1 496 818 373 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.

EU logó

A Tiszántúli Református Egyházkerület, mint a tervezett kulturális fejlesztésért felelős szervezet több egyházközséget von be a projekt megvalósításába. A fejlesztésekre a következő egyházközségek területén kerül sor: Debrecen-Kistemplom (Csonkatemplom); Debrecen-Kossuth utcai templom (Veres templom); Debrecen-Egyetemi templom; Kismarjai Református Gyülekezet temploma; Szatmárcsekei Református Gyülekezet temploma; Vértesi Református Egyházközség temploma.

A fejlesztés célja, hogy a már meglévő egyházi kulturális örökség, amely felbecsülhetetlen nemzeti, történelmi, egyházművészeti valamint muzeális értéket képvisel, egyre szélesebb körben váljon ismertté és egyre attraktívabb formában jelenhessen meg az érdeklődők számára. A projekt megvalósulása által a fent jelzett helyszínek turisztikailag is népszerű látogató hellyé vállnak, ahol a látogatók interaktív módon szerezhetnek fontos történelmi és kulturális ismereteket maguknak.

A projekt több elemből tevődik össze, többek között építési beruházásokból, melyek lehetővé teszik a megfelelő körülményeket a turisztikai attrakciók megvalósulásához. Továbbá a marketing eszközök nagyban hozzájárulnak a megvalósulási helyszínek népszerűsítéséhez, a turizmus fellendüléséhez az adott helyszíneken. Ezen kívül a minél magasabb színvonalú turisztikai attrakciók biztosítása érdekében sor kerül kiállítási, installációs, hang, fény-, és vizuáltechnikai eszközök beszerzésére, beépítésére.

A következő egységek jelennek meg a helyszíneken:
1. Az adott templom történetének ismertetése, a gyülekezet sajátossága
2. „Kreatív” reformáció avagy Hitvallás és Alkotás
3. „Toronytúra”: Kismarján, Kistemplomban és az Egyetemi templomban
4. Utalás és motiválás a többi helyszínre
5. „Templomtitok”: az adott épület vagy gyülekezet érdekességeinek játékos módon történő megismertetése.

A beruházás tervezett befejezési időpontja: 2020.06.30.

Nyilvánosság biztosítása:
A „Széchenyi 2020 Kedvezményezettek Táj. Köt-ei útmutató és arculati kézikönyv „KTK 2020” dokumentumban előírtaknak megfelelően kerülnek megvalósításra.

További információ kérhető:

Hawrlantné Kiss Emese
Elérhetőség: telefonszám: +36 70 457 9367;
e-mail: emese.kisss@gmail.com